AA Wouwse Plantage,
't Heike, 7 Bergen

Helpende hand ….

 

Zoals je weet heerst er nogal een taboe in Nederland wat betreft Alcoholisme.

Dat zijn toch mensen die in de goot liggen? Onverzorgd en stinkend en met een fles drank aan de lippen?

 

Met als gevolg dat als je onderkend hebt een drank probleem te hebben, je er niet over durft te praten in je directe omgeving. Voor de angst om gelijk een stempel op je voorhoofd gedrukt te krijgen.

 

Dus je zit eenzaam opgescheept met een levensgroot probleem. Daarbij komt ook nog eens dat je directe omgeving het niet begrijpt hoe het voelt. Mensen zijn sociaal, dat wil zeggen dat men dingen gevoelsmatig met elkaar moet delen, zowel plezier als ellende. Ben je ziek en je praat erover met mensen die van je houden, dan put je daar steun uit en voel je jezelf beter.

 

Maar praat je over alcoholisme dan valt er een grote stilte, dit wordt niet onderkend als een ziekte maar als negatief gedrag, en daar kan je geen steun in verwachten want dan ben je een dronkelap.

 

Dus probeer je zelf en alleen wat aan je drank probleem te doen, en probeer je te stoppen met drinken. En wauw, dat valt toch niet mee, na een aantal kwade dagen begin je je beter te voelen….

 

Het was even doorbijten, maar het viel achteraf toch wel mee, je voelt jezelf goed. Toch begint er in je achterhoofd een gedachte te spelen; van nog even en dan kan ik wel weer drinken zoals vroeger, een paar en dan gewoon stoppen, dan ben ik weer gewoon als iedereen.

 

Fout!

Na het eerste borreltje of pilsje, wordt de beruchte alcohol schakelaar in je hoofd omgezet en je gaat weer als de brandweer. Of nog erger, want de tijd die je verbruikt hebt om te stoppen moet ook nog even ingehaald worden, Na een à twee weken ben je weer bij af en is je probleem groter geworden.

 

Het grootste probleem van een alcoholist is om het stoppen vol te houden. Het is een mens eigen, om als men zich weer goed voelt de ellende van het verleden weg te stoppen en langzaam te vergeten, alsook de motivatie.

 

Hier kan de AA je bij helpen, wij zijn allemaal alcoholist en begrijpen donders goed hoe een ander zich voelt, wat de problemen zijn, en hoe ze te overwinnen. Wij dragen aan elkaar ervaringen over, en geven het gereedschap om de verslaving te baas te worden en te blijven.

 

Natuurlijk moet je het zelf doen, maar je staat niet alleen.